22 Σεπ 2014

Συνεχίζεται το «Κυνήγι Βυθισμένων Πλαστικών Βαρκών»



Το απόγευμα του Σαββάτου, 20 Σεπτεμβρίου, δεκαμελής ομάδα του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου βούτηξε στα νερά της περιοχής Σιδερά με σκοπό την ανέλκυση των πλαστικών βυθισμένων βαρκών που έχουν συσσωρευτεί στο βυθό του. Κατά την προετοιμασία των αυτοδυτών στη παραλία τούς επισκέφτηκαν τελειόφοιτοι φοιτητές του τμήματος θαλάσσιας γεωγραφίας του Βρετανικού Πανεπιστημίου του Cardiff.




Οι φοιτητές ενημερώθηκαν εκτενώς για τις περιβαλλοντικές δράσεις του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου και για το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης.Στη συνέχεια με τη χρήση σάκων ανέλκυσης, από τα 17 έως τα 28 μέτρα βάθος, οι αυτοδύτες έφεραν στη επιφάνεια τέσσερις βάρκες.  Στη επιφάνεια ελεύθεροι δύτες και ο κ. Ανδρέας Βαρδίκος με το σκάφος του, παρείχαν υποστήριξη και ασφάλεια στους αυτοδύτες, ενώ μετέφεραν και τα πλαστικά κουφάρια των σκαφών στην ακτή.


Παράλληλα, εθελοντές καθάρισαν τη παραλία του Σιδερά από πλαστικά απορρίμματα και πεταμένο αλιευτικό εξοπλισμό.Την Κυριακή το πρωί, 21 Σεπτεμβρίου, το ραντεβού των εθελοντών ήταν η απομακρυσμένη παραλία Βαθύρεμα. Από την ακροθαλασσιά οι εθελοντές ξέθαψαν τέσσερα πλαστικά σκάφη ενώ αυτοδύτες  της σχολής καταδύσεων «Aegean Scuba» ανέσυραν από το βυθό άλλη μια βάρκα και 10 διάτρητους σάκους γεμάτους με σκουπίδια.



Ομάδα αυτοδυτών με το σκάφος του κ. Δημήτρη Βακάλη κατέπλευσε στο Ακρωτήριο Πράσο απ’ όπου ανασύρθηκαν άλλες δυο βάρκες. Τη δράση υποστήριξαν με τα σκάφη τους οι κ.κ. Νίκος και Άγγελος Τρόκας και ο Marco Podinne.Συγκινητική ήταν η συμμετοχή του πυροσβέστη – δύτη κ. Γεωργίου Αντωνίου ο οποίος ταξίδεψε από τη Λάρνακα της Κύπρου στη Σάμο, για να συμμετάσχει στο διήμερο των εθελοντικών υποβρύχιων καθαρισμών. 


Στο τέλος της ημέρας οι εθελοντές συγκεντρώθηκαν στις εγκαταστάσεις της σχολής καταδύσεων «Aegean Scuba» και ακολούθησε δεξίωση στο Kerveli Village Hotel.


Η δράση αυτή εντάσσεται στο ετήσιο πρόγραμμα του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου με την ονομασία «Κυνήγι Βυθισμένων Πλαστικών Βαρκών» και αποσκοπεί αφενός στην αποφόρτιση του βυθού και των παραλιών από τα εν λόγω σκάφη, που πιέζουν περιβαλλοντικά και αισθητικά την ακτογραμμή μας και αφετέρου στην ευαισθητοποίηση τον κατοίκων και επισκεπτών του νησιού ώστε ατομικά ή σε επίπεδο παρέας να τα μαζεύουν και να μην τα αφήνουν να υποβαθμίζουν περαιτέρω το παράκτιο περιβάλλον μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required