18 Φεβ 2014

Για την Βιβλιοθήκη Μυτιληνιών

Η ομιλία του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιληνιών, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Βιβλιοθήκης που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου. Αναφέρεται στο ιστορικό των προσπαθειών για τη δημιουργία Βιβλιοθήκης αλλά και τη χρήση του κτιρίου κατά το πέρασμα των δεκαετιών.



Από την ομιλία του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιληνιών κ. Χ. Αμουργιανού



«Φίλες και φίλοι συνδημότες

   Ένα όνειρο σαράντα και πλέον χρόνων, απόψε γίνεται πραγματικότητα.

    Η ανάγκη υπήρχε πάντα  αλλά οι συνθήκες  δεν ήταν ευνοϊκές, είτε γιατί υπήρχαν άλλες προτεραιότητες,  είτε γιατί η κρατούσα αντίληψη δεν έφτανε μέχρι την υλοποίησή του και έτσι παρέμενε όνειρο...

   Το 1970, κάποιος συγχωριανός ονόματι Σταύρος Βαρτζίκος, έκανε δωρεά 60 τόμους μεταξύ των  οποίων η εγκυκλοπαίδεια ΗΛΙΟΣ, το λεξικό «Ελευθερουδάκη», η «μαθητική εγκυκλοπαίδεια» και η «Ελληνική Επανάσταση».
Επακολούθησαν κι άλλες δωρεές κατά καιρούς, απ΄ το ίδρυμα βασιλεύς Παύλος το 1972, την Νομαρχία Σάμου και την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με 75 βιβλία.

    Το βιβλίο αρχείου που ξεκίνησε να γράφει ο αείμνηστος Μιχάλης Φεργαδιώτης σταματάει το 1981. Ίσως να έγιναν  και άλλες δωρεές βιβλίων αλλά δεν αναφέρονται κάπου.
   Το διασωθέν «μητρώον βιβλιοθήκης» όπως αναφέρει ο αείμνηστος Μίχος είναι αδιάψευστος μάρτυς ότι υπήρξε μια αρχή που έμελλε να παραμείνει αρχή χωρίς συνέχεια.
   Δεν ξεχάστηκε όμως και κατά καιρούς κάποιοι νεολαίοι, σε μια εποχή που δεν υπήρχε η τηλεόραση,  προσπάθησαν, ζήτησαν χώρο και βοήθεια απ΄ τις τότε αρχές του τόπου αλλά δεν κατάφεραν κάτι.

  Ο Εκπολιτιστικός σύλλογος  το 1986  έκανε μια αξιόλογη προσπάθεια εγκαινιάζοντας την βιβλιοθήκη του, σε αίθουσα του δεύτερου σχολείου, το σημερινό Πνευματικό Κέντρο, με βιβλία που είχαν στείλει φίλοι και συγχωριανοί,  λειτούργησε ως δανειστική,  αλλά και αυτή η προσπάθεια στην συνέχεια  ατόνησε.
   Βιβλία ήρθαν κι άλλα στη συνέχεια, μέσω του Εκπολιτιστικού Συλλόγου με ενέργειες φίλων και συγχωριανών όπως π.χ. ο Γιάννης  Αρβανίτης, μας έφερε επανειλημμένα δεκάδες βιβλία και περιοδικά από γνωστό φίλο και γείτονά του, ονόματι Αντωνόπουλος Γεώργιος.

   Το θέμα της κοινοτικής ή δημοτικής βιβλιοθήκης  καθυστέρησε και λόγω της έλλειψης χώρου, αφού για αρκετό διάστημα το  δεύτερο σχολείο χρησιμοποιήθηκε ως παιδικός σταθμός , ως κοινότητα και ληξιαρχείο μέχρι το 2012.
Και η τύχη το ΄φερε, ότι δεν μπορούσε να γίνει όλα αυτά τα χρόνια, να βρει τον δρόμο του με την επισκευή του κτιρίου της κοινότητας.

   Σήμερα, παράλληλα με τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης εγκαινιάζουμε και την λειτουργία ολόκληρου του κτιρίου, το οποίο έχει ανακηρυχτεί ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ.
   Το αίτημα της κοινότητας υποβλήθηκε στο αρμόδιο υπουργείο τον Δεκέμβριο 1995 για τα δυο κτίρια, κοινότητας και δεύτερου δημοτικού σχολείου που  ανακηρύχτηκαν ως διατηρητέα και δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ 629Δ/1996. 
      Στην συνέχεια με το ΦΕΚ 150/2006  το κτίριο της κοινότητας ανακηρύχτηκε ιστορικό μνημείο, αναγνωρίζοντας τις αλλεπάλληλες λειτουργίες του, κατά διαστήματα ως Δημαρχείο, Αστυνομικό Τμήμα, Ταχυδρομείο, Τηλεγραφείο και Φυλακή.

  Για να συμπληρώσουμε την ιστορία πρέπει να αναφέρουμε ότι το 1912 για κάποιο διάστημα αποτέλεσε στρατηγείο του Θεμιστοκλή Σοφούλη για την απελευθέρωση και την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα.

  Στην περίοδο της κατοχής το κτίριο ήταν επιταγμένο απ΄ τους Ιταλούς και Γερμανούς. Πολλοί συγχωριανοί είχαν  «φιλοξενηθεί» στον όροφο αυτό ομαδικά ή κατά μόνας και δυστυχώς συνεχίστηκε και στον εμφύλιο πόλεμο.

 Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αίθουσα της σημερινής βιβλιοθήκης για τριάντα και κάτι χρόνια φιλοξένησε το Παλαιοντολογικό Μουσείο Μυτιληνιών  με τα γνωστά, δικά μας απολιθώματα και απ΄ την αίθουσα αυτή πέρασαν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες Έλληνες και ξένοι, ανώνυμοι και επώνυμοι, αφήνοντας σχόλια και μηνύματα στο βιβλίο των επισκεπτών.

  Ακόμα αντηχεί η φωνή της ξεναγού που ακούραστα εξηγούσε την προέλευση και την σημασία των παγκοσμίως γνωστών απολιθωμάτων της Σάμου.

    Το κτίριο επισκευάστηκε σε μια εποχή που οι κοινότητες είχαν καταργηθεί και έτσι στην μελέτη επισκευής του αναφέρονταν ως βιβλιοθήκη Μυτιληνιών εξασφαλίζοντας παράλληλα με την επισκευή ολόκληρο τον  απαραίτητο εξοπλισμό έκτος από  βιβλία.

   Έτσι για να φτάσουμε εδώ απόψε έπρεπε να συναντηθούν
ο Δήμος μέσω της Κοινότητας, με δεδομένο το κτίριο με τον εξοπλισμό του, ο Εκπολιτιστικός σύλλογος με πάνω από 1.500 βιβλία και η Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη Σάμου.

  Μα πάνω απ’ όλα συναντήθηκαν  το πνεύμα  συνεργασίας, η αμοιβαία αντίληψη και η  αποφασιστικότητα για να υλοποιήσουν αυτό που επί σαράντα χρόνια δεν μπορούσε να στεριώσει.

   Η βιβλιοθήκη Μυτιληνιών συνεργάζεται  με την Δημόσια βιβλιοθήκη η οποία την εμπλουτίζει με σημαντικό αριθμό βιβλίων  και θα λειτουργεί με τους κανόνες και τους όρους αυτής.
  Μέχρι  αυτή την στιγμή διαθέτει πάνω από 3.200 βιβλία, αριθμός που αλλάζει με την προσφορά βιβλίων από γνωστούς, φίλους αλλά και άγνωστους συνδημότες μας που επικοινωνούν μαζί μας γνωστοποιώντας την πρόθεσή τους να μας βοηθήσουν με τον τρόπο τους.

  Δωρεές των τελευταίων ημερών είναι απ΄ τους αδελφούς Τηλαύγη και Άλκη Δημητρίου με 50 τόμους των εκδόσεων του ιδρύματος  «Νικολάου Δημητρίου», της κας Καραμηνά Κούλας, του Μιχάλη Παπαδημητρίου κ.α.

    Εξαιρετική είναι και η προσφορά του κ. Θεοδωράκη Κωνσταντίνου, Διευθυντή της Εθνικής Τράπεζας με ένα σπάνιο βιβλίο έκδοσης του 1907 την  Σαμιακή Πολιτική Δικονομία της Σάμου του Δικηγόρου Γερασίμου Σβορώνου στην εποχή της ηγεμονίας

   Η βιβλιοθήκη μας είναι  οργανωμένη με σύγχρονα μέσα, είναι η πρώτη δημοτική βιβλιοθήκη της Σάμου και φιλοδοξεί να κρατήσει  τα πρωτεία και στην λειτουργία της.
    Ήδη αυτή την στιγμή λειτουργεί το τέταρτο τμήμα των ηλεκτρονικών υπολογιστών με το πρόγραμμα «δια βίου μάθηση», έχουν γίνει δυο τμήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών και βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή για οτιδήποτε άλλο προκύψει.

    Στην διπλανή άλλη αίθουσα βρίσκεται το αναγνωστήριο και η αίθουσα πολιτικών γάμων της Δημοτικής Ενότητας Πυθαγορείου, είναι μια μοναδική πρωτοτυπία σε επίπεδο Σάμου.

   Στις προθέσεις μας είναι να  λειτουργήσουμε και πινακοθήκη με έργα συγχωριανών και άλλων συνδημοτών μας που θα εναλλάσσονται με νεότερα. Ήδη έχουν φέρει έργα τους για την σημερινή εκδήλωση

 ο Νίκος Μοσχονάς, η Αθηνά Πετούλη, ο Γιάννης Κομινόζογλου, η Κούλα Καραμηνά, η Δήμητρα Καζάκου, η Μαρία Νέτου, η Μαίρη Μοσχονά, η
Αγάπη Σοφούλη και ο Νίκος Φτυνογιάννης.

  Πάνω απ’ όλα όμως θα πρέπει όλοι να  προσπαθήσουμε αυτή η βιβλιοθήκη να γίνει ο φάρος της γνώσης και του πολιτισμού των Μυτιληνιών.
   Μπορεί να μη το γνωρίζουμε αλλά ωστόσο υπάρχουν αρκετοί νέοι άνθρωποι που διαβάζουν  βιβλία και βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας.  
    Ελπίζω ότι θα αποτελέσουν μια  νέα κυψέλη της βιβλιοφιλίας της γνώσης και του πολιτισμού.

 Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν υπάρχουμε σήμερα ως έθνος το οφείλουμε στην πολιτιστική παράδοση και στην γνώση που έφτασε ως εμάς μέσα απ΄ τα γραπτά κείμενα των προγόνων μας.

   Εμείς ως Κοινότητα σήμερα και οι προκάτοχοί μας, πιστεύω ότι στον τομέα αυτό κάναμε το χρέος μας απέναντι στην κοινωνία, ελπίζοντας αυτή την φορά ότι αυτοί που θα μας διαδεχτούν θα πιστέψουν στην ανάγκη της γνώσης και θα συνεχίσουν την προσπάθεια που ξεκινήσαμε.

Γιατί όπως λέει και ο ποιητής Κωστής Παλαμάς:

          Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν
                 Θα ρθούνε θα περάσουν
                 Κριτές θα μας δικάσουν
                Οι αγέννητοι κι οι νεκροί…  

Σας καλωσορίζουμε στην Κοινότητα και στην Βιβλιοθήκη μας!!»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required