14 Μαρ 2012

Διαβούλευση για Ειδικό Χωροταξικό - Αειφόρο Ανάπτυξη για τον τουρισμό

Αναρτήθηκε στο opengov, η Έκθεση Αξιολόγησης και το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την τροποποίηση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδίου και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό (ΦΕΚ 1138/τ.Β/11.6. 2009).

Σκοπός του τροποποιημένου Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό είναι:

- Η εξειδίκευση και συμπλήρωση των βασικών κατευθύνσεων, προτεραιοτήτων και επιλογών του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, στον κλάδο του τουρισμού.


- Η προσαρμογή του σχεδιασμού στις νέες προκλήσεις και πολιτικές, για τη βελτίωση της απόδοσης στον κλάδο του τουρισμού.
 
- Η παροχή των αναγκαίων κατευθύνσεων προς τα υποκείμενα επίπεδα χωρικού σχεδιασμού για την προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο της αειφόρου, ισόρροπης, συνεκτικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης του χώρου.
 
- Η προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, μέσα από τη διατήρηση ενός σταθερού πλαισίου κανόνων, που αφορούν στη χωροθέτηση επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό και τη δημιουργία συνθηκών για την προσέλκυση σημαντικών, για την εθνική οικονομία, τουριστικών επενδύσεων.
 
- Η ενσωμάτωση των σχετικών με τον τουρισμό αναπτυξιακών προγραμμάτων και παρεμβάσεων, που έχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη της χώρας και τη διάρθρωση του εθνικού χώρου.
 
- Η εξειδίκευση και προσαρμογή των στόχων, κατευθύνσεων και προτεραιοτήτων της αναπτυξιακής νομοθεσίας, όσον αφορά στην τουριστική ανάπτυξη και την παροχή ειδικότερων κατευθύνσεων ως προς την αξιοποίηση των αναπτυξιακών κινήτρων.

Το Ειδικό Πλαίσιο περιλαμβάνει κατευθύνσεις, κανόνες και κριτήρια για τη χωρική διάρθρωση, οργάνωση και ανάπτυξη του τουρισμού στον ελληνικό χώρο και των αναγκαίων προς τούτο υποδομών, υπό το πρίσμα της προστασίας και ανάδειξης του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, προωθεί δράσεις και μέτρα για τη βελτίωση της ελκυστικότητας της χώρας ως τουριστικού προορισμού, αναδεικνύει θεματικές στις οποίες μπορεί να βασιστεί η ανάπτυξη του κλάδου, ενώ διατυπώνει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα δράσης.

Όπως αναφέρει ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ν. Σηφουνάκης, “σχεδόν τρία χρόνια μετά την έγκρισή του, το Ειδικό Πλαίσιο τίθεται σε αξιολόγηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του Ν. 2742/99. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης αυτής εξετάστηκαν θέματα που αφορούν στο τρέχον κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον και στις εξελίξεις στον κλάδο του τουρισμού, υπό το πρίσμα της σημερινής κρίσης, στις ευρωπαϊκές και εθνικές κατευθύνσεις και στρατηγικές και ιδίως στην εθνική στρατηγική για τον τουρισμό, όπως διαμορφώνεται σήμερα. Επίσης, εξετάστηκε το αναπτυξιακό πλαίσιο και η χωρική του διάσταση για τον κλάδο, η εναρμόνιση του Πλαισίου με τα υπόλοιπα επίπεδα χωρικού σχεδιασμού, οι αλλαγές που έχουν επέλθει στο θεσμικό περιβάλλον και αφορούν σε θέματα του ίδιου του Πλαισίου, καθώς και θέματα που αφορούν στα προβλήματα από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του.

Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αξιοποιήθηκε η συσσωρευμένη εμπειρία της Δ/νσης Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ από την εφαρμογή του Πλαισίου, το διαθέσιμο υλικό της Υπηρεσίας, καθώς και πολύτιμες εισροές από άλλα Υπουργεία, Υπηρεσίες και φορείς. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στη συμβολή του ΥΠΠΟΤ στη διαδικασία της αξιολόγησης, που με τις προτάσεις, το υλικό και τις διευκρινήσεις που παρείχε, διευκόλυνε σημαντικά την εκπόνησή της.

Ο ελληνικός τουρισμός αποτελεί διαχρονικά έναν από τους κυριότερους αναπτυξιακούς πυλώνες και μία από τις σημαντικότερες πηγές απασχόλησης στη χώρα. Αποτελεί, επίσης, έναν από τους λίγους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που έχει προοπτικές ανάπτυξης και σημαντικές δυνατότητες συμβολής στην έξοδο από την κρίση. Ωστόσο, ο ελληνικός τουρισμός αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα, τα οποία συσσωρεύτηκαν σταδιακά, αλλά γίνονται περισσότερο εμφανή σήμερα. Εξαιτίας της κρίσης, δε, οι επιπτώσεις τους αντανακλούν περισσότερο στην οικονομία και την κοινωνία.

Στην περίπτωση μίας δομικού τύπου κρίσης, όπως η σημερινή, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα της υλοποίησης μιας μακροχρόνιας και σαφώς διατυπωμένης στρατηγικής, που θα αξιοποιήσει τα εγγενή πλεονεκτήματα του ελληνικού τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν τεθεί συγκεκριμένοι στρατηγικοί άξονες τουριστικής ανάπτυξης και έχουν ενεργοποιηθεί εξειδικευμένες και στοχευμένες ενέργειες, που πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των διαπιστωμένων προβλημάτων”.

Πηγή: traveldailynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required