5 Ιουλ 2009

Mήνυμα προς την Τουρκία

Στα πλαίσια τριήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα (28-30 Ιουνίου), με αντικείμενο το θέμα της λαθρομετανάστευσης, βρέθηκε στη Σάμο ο Αντιπρόεδρος
της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jacques Barrot, συνοδευόμενος από τον ΥΠΕΣ κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τον Υφυπουργό Υγείας κ. Μάριο Σαλμά.


Τον Ευρωπαίο Επίτροπο συνόδευσαν στη Σάμο, ο βουλευτής του νομού κ. Θαλασσινός Θαλασσινός, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Αλέξανδρος Ζαβός και ο Ειδικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης του ΥΠΕΣ κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος. Ο κ. Barrοt που είναι επίτροπος αρμόδιος για την Δικαιοσύνη, την Ελευθερία και την Ασφάλεια επισκέφθηκε την χώρα μας έπειτα από πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στη χώρα μας συναντήθηκε με το Συνήγορο του Πολίτη, Καθηγητή κ. Γεώργιο Καμίνη ενώ ενημερωτική συνάντηση είχε το πρωί της Δευτέρας με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και με εκπροσώπους μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της μετανάστευσης, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους τις τρέχουσες εξελίξεις σε θέματα του χαρτοφυλακίου του.

Στη Σάμο μετέβη το μεσημέρι της Δευτέρας και επισκέφθηκε τη γαλλική φρεγάτα που βρίσκεται αγκυροβολημένη στο Βαθύ και συμμετέχει στις περιπολίες στα πλαίσια του FRONTEX, καθώς και τους υπεύθυνους του ευρωπαϊκού προγράμματος για τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων. Ακολούθησε επίσκεψη στο Κέντρο Υποδοχής Λαθρομεταναστών παρουσία του Νομάρχη Σάμου κ. Μανώλη Κάρλα αλλά και τοπικών φορέων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πλήρη εικόνα, που είχε ο αρμόδιος Επίτροπος σε ό,τι αφορά το Κέντρο της Σάμου. «Είναι αντιληπτό πως η Ελλάδα δέχεται αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο αριθμό των μη νόμιμων μεταναστών. Κάνει τεράστιες προσπάθειες να επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, αλλά όπως εξήγησα στον κ. Μπαρό, και το δέχεται και ο ίδιος, δε λύνει το γενικότερο πρόβλημα, που αφορά τους μη νόμιμους μετανάστες, οι οποίοι δεν ζητούν άσυλο», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Εκείνο το οποίο διαπιστώνουμε είναι ότι, απροκάλυπτα πλέον, η Τουρκία δε σέβεται τη συμφωνία που είχαμε υπογράψει το 2001 για την επανεισδοχή μη νόμιμων μεταναστών, που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου. Αυτό είναι κάτι που διαπιστώνεται και από τις δυνάμεις του FRΟΝΤΕΧ, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις μαρτυρίες τους, ότι μιλάμε για τουρκικά πληρώματα, τα οποία κάνουν αυτού του είδους το δουλεμπόριο».

Από την πλευρά του ο κ. Μπαρό τόνισε ότι κατανοεί τη δυσκολία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έρχεται αντιμέτωπη με όλο και μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών, και σημείωσε: «Καταλαβαίνω ότι υπάρχει υποχρέωση κοινοτικής αλληλεγγύης, αλλά και ότι υπάρχει υποχρέωση για τον ελληνικό λαό να προσφέρει άσυλο στους αλλοδαπούς που έρχονται εδώ». Παράλληλα σημείωσε ότι πρόκειται για γενικότερο πρόβλημα, για το οποίο απαιτείται συνεργασία με τις τρίτες χώρες καταγωγής και διέλευσης, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα, που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.

O κ. Παυλόπουλος υποστήριξε, αναφερόμενος εμμέσως στην Τουρκία, ότι οι πρόνοιες του συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου αποτελούν κοινοτικό κεκτημένο και άρα κρίνονται στη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας. «Αν δεχθούμε ότι οι προκλήσεις για την ΕΕ αφορούν τον τομέα της οικονομίας και της μετανάστευσης, πρέπει επίσης να δεχθούμε ότι ο τομέας της μετανάστευσης είναι ένα πρόβλημα μεγαλύτερης διάρκειας» δήλωσε ενώ αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη τήρησης των κανόνων, στην ανάγκη ενίσχυσης της FRONTEX και το μετασχηματισμό της στο μοντέλο της EUROPOL, και υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη «οι χώρες προέλευσης των λαθρομεταναστών να υπογράψουν συμφωνίες επανεισδοχής με την ΕΕ και να τις εφαρμόσουν, καθώς μάλιστα επί της ουσίας αποτελούν προϋπόθεση της ενταξιακής διαδικασίας».Τέλος υπογράμμισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ρίζες της παράνομης μετανάστευσης και να υπάρξει μια καλύτερη ισορροπία στην ανάπτυξη, καθώς, μια αντίθετη τάση θα συνεχίσει «να εκτρέφει το εμπόριο των ελπίδων».

Τι είπε ο Ζακ Μπαρό
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε ομιλία που πραγματοποίησε στην διημερίδα που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τόνισε ότι στην ενταξιακή διαδικασία η Τουρκία θα κρίνεται αυστηρά επί του θέματος της λαθρομετανάστευσης ενώ παράλληλα ζήτησε θέσπιση κοινών προδιαγραφών για το άσυλο, κοινή πολιτική επανεισδοχής και κοινούς ελέγχους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και πέραν της ευρωπαϊκής επικράτειας, αλλά και απόλυτος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών στις χώρες-μέλη. Ο Επίτροπος τόνισε με έμφαση την ανάγκη τήρησης «ισορροπίας ανάμεσα στον έλεγχο και την καταστολή, ανάμεσα στην ασφάλεια και την αλληλεγγύη» ενώ συμφώνησε με την άποψη του Έλληνα Υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου ότι θα πρέπει να υπάρξει ανάγκη ενίσχυσης της FRONTEX.

Ο Νομάρχης Σάμου
O Noμάρχης Σάμου κ. Μανώλης Κάρλας εκτίμησε ότι η επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου αποτελεί θετικό γεγονός αρκεί, όπως είπε, να υπάρξει η ανάλογη πολιτική βούληση αλλά και να ασκηθεί συντονισμένη πίεση προς την Ε.Ε. από τις χώρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα κατά μείζονα λόγο όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα. «Εμείς θα είμαστε δίπλα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας που θα προσανατολίζονται προς μια κατεύθυνση επίλυσης του προσφυγικού προβλήματος με βάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Η Ευρώπη λειτουργεί με βραδείς ρυθμούς. Πάντως σε κάθε περίπτωση, έστω και αργά, το θέμα αρχίζει να συζητιέται και να μπαίνει στις πραγματικές του διαστάσεις. Επίσης, καλωσορίζοντας τον Ευρωπαίο Επίτροπο στη Σάμο ο κ. Κάρλας αναφέρθηκε στα αίτια της παράνομης μετανάστευσης αλλά και στο γεγονός ότι η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτέλεσε διαχρονικά «γέφυρα και σταυροδρόμι Λαών και Πολιτισμών».

«Σήμερα η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μη νόμιμων μεταναστών από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς δέχεται τα τελευταία χρόνια, κατά κύματα, μετανάστες από την Αφρική και την Εγγύς και Άπω Ανατολή που φθάνουν στα νησιά μας και στον Έβρο, μέσω Τουρκίας. Το 2008 πέρασαν από εδώ, 10.000 άνθρωποι, σε ένα νησί 30.000 κατοίκων και άλλοι τόσοι, ίσως και περισσότεροι θα περάσουν και φέτος.Η Τουρκία διαθέτει ευρύ δίκτυο δουλεμπόρων που διακινούν τους ανθρώπους αυτούς αντί αδράς αμοιβής χρηματικής και κάθε άλλου είδους και με τουρκικά πλωτά μέσα με Τούρκους καπετάνιους και τουρκικά πληρώματα, τους μεταφέρουν μέχρι τα παράλια μας που είναι σύνορα και παράλια της Ενωμένης Ευρώπης» υπογράμμισε ο Νομάρχης Σάμου.

Ο κ. Κάρλας τόνισε, ακόμη, , ότι «η αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος είναι υπόθεση που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ, και βέβαια δεν είναι δυνατόν να το διαχειρισθούν ούτε η Σάμος ούτε η Ελλάδα. Χτίσαμε εδώ στη Σάμο ένα πρότυπο Κέντρο Στέγασης, που στοίχισε στο Ελληνικό Δημόσιο 3.000.000 Euro και για την λειτουργία του χρειάζονται 2.000.000 Euro τον χρόνο» και κάλεσε την Ε.Ε. να δράσει ώστε να περιοριστούν οι πόλεμοι που προκαλούν την μετανάστευση αλλά και να υπάρξει κεντρική πολιτική διαχείριση για όσους μη νόμιμους μετανάστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή κυρίως στην Ελλάδα , στην Ιταλία και στην Ισπανία, δηλαδή σε Ευρωπαϊκό έδαφος.


Ο Πρόεδρος του Ι.ΜΕ.ΠΟ.
O πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής (Ι.ΜΕ.ΠΟ), κ. Αλέξανδρος Ζαβός υπογράμμισε ότι «είναι ό,τι χρησιμότερο μπορεί να γίνει από πλευράς Ελλάδος το να φέρνουμε εδώ τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο ο οποίος είναι και αυτός που κάνει την εισήγηση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό γιαυτό και μετά την Σάμο θα διασχίσουμε όλη την γραμμή των θαλάσσιων συνόρων για να διαπιστώσουμε την πραγματική κατάσταση και να δώσουμε έπειτα και την διάσταση του προβλήματος και στα χερσαία σύνορα με την επίσκεψη στον Έβρο. Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από την ελληνική πλευρά, η οποία καρποφορεί. Είχε προηγηθεί πριν από τις Ευρωεκλογές και η επίσκεψη της Ολλανδού Υπουργού Δικαιοσύνης που και εκείνη ήταν στα πλαίσια της προσπάθειας της Ελληνικής Κυβέρνησης να ενημερώσει την Ε.Ε. για τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος στην χώρα μας».

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο κ. Barrot αναχώρησε από τη Σάμο για την Αλεξανδρούπολη, για να επισκεφθεί το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών (Φυλάκιο Κυπρίνου) που στεγάζεται στο Δήμο Κυπρίνου, στον Έβρο ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας επέστρεψε στην Αθήνα. Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Ελλάδα, ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ συμμετείχε ως ομιλητής, το πρωί της Τρίτης 30 Ιουνίου, στην Ημερίδα Εργασίας που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κατά τη διάρκεια της ενότητας "Καταπολέμηση της ανασφάλεια: τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα και παράνομη μετανάστευση".
Επίσης, το πρωί της Τρίτης 30/6, ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ συναντήθηκε, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Γιάννη Βαληνάκη, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής και ακολούθως μετέβη στο Υπουργείο Εσωτερικών όπου συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required