Με ειδικό αφιέρωμά του το Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN προσπάθησε να προσεγγίσει και να εξηγήσει το φαινόμενο της Ικαριώτικης μακροζωίας που πλέον έχει κάνει το γύρο του κόσμου.
«Όταν το 1970, οι γιατροί είπαν στον ελληνοαμερικάνο, Γιάννη Καρίμαλη, πως είχε καρκίνο του στομάχου και ότι του απέμεναν λίγοι μήνες ζωής, αποφάσισε να επιστρέψει και να περάσει τους εναπομείναντες μήνες ζωής στον τόπο καταγωγής του, στην Ικαρία.Άλλα όταν έφτασε εκεί, δεν πέθανε. Απ’εναντίας και παρά τις διαγνώσεις των γιατρών του, έζησε ακόμα 40 χρόνια. Και μάλιστα όταν πρόσφατα επισκέφτηκε την Αμερική διαπίστωσε πως όλοι οι γιατροί του, είχαν εγκαταλείψει... τα εγκόσμια» αναφερόταν στο ρεπορτάζ.
«Οι κάτοικοι αυτού του νησιού, διηγούνται την ιστορία του, ως απόδειξη σε αυτό που πάντα γνώριζαν και που η επιστήμη μόλις προσφάτως ανακάλυψε. Οι Ικαριώτες ζούνε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κάτοικο της υφηλίου. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, σε αυτό το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, κατοικούν οι περισσότεροι 90χρονοι της Ευρώπης.Η πλειοψηφία των επιστημόνων συμφωνεί πως ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει μέχρι την ηλικία των 90 ετών. Ωστόσο, όλοι χάνουμε περίπου δέκα χρόνια ζωής, λόγω ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος και ο διαβήτης. Κι’ όμως. Οι ικαριώτες «αποφεύγουν» αυτές τις ασθένειες και φτάνουν αισίως στην ηλικία των 90 ετών» σημειώνεται.
Παράλληλα γίνεται αναφορά και σε ιστορικά στοιχεία και σημειώνεται ότι «η Ικαρία, από τον 6ο αιώνα π.Χ, ήταν γνωστή στους έλληνες και στους ρωμαίους, ως ένας «προορισμός υγείας», λόγω των θερμών πηγών, που ανακουφίζει από τους πόνους, ευεργητικές για τα προβλήματα στις αρθρώσεις και στις δερματικές παθήσεις. Για δύο χιλιετίες οι κάτοικοι της Ικαρίας ζούν σε μια σχετική απομόνωση. Ακολουθούν μια ιδιαίτερη διατροφή, παρεμφερής της μεσογειακής».
Επίσης στο ρεπορτάζ του CNN αναφέρθηκε ότι ομάδα που επισκέφτηκε το νησί προχώρησε σε φαρμακευτικές αναλύσεις δεκάδων βοτάνων και του ντόπιου μελιού. «Εξετάσαμε δεκάδες ροφήματα καθώς και το μέλι που παράγεται από μέλισσες, και οι οποίες παίρνουν γύρη από θυμάρι, έλατο και ρείκι. Πιστεύουμε πως θα ανακαλύψουμε αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ουσίες σε αυτά τα τοπικά προϊόντα», λέει η ομάδα που επισκέφτηκε το νησί για να διερευνήσει τη μακροβιότητα των ικαριωτών. «Γνωρίζουμε επίσης πως οι άνθρωποι εκεί έχουν διαφορετικό χαρακτήρα από τους υπόλοιπους μεσογειακούς λαούς. Έχουν εκρηκτικό χαρακτήρα και παρόλο που ζουν σε απόκρημνες και απομονωμένες περιοχές, είναι γνωστοί για την ανεμελιά τους, την αισιοδοξία τους και για τα τριήμερα γλέντια τους. Δεν τους απασχολούν οι προθεσμίες, κοιμούνται τις μεταμεσονύκτιες ώρες, ξυπνάνε αργά το πρωί και όσο και να φανεί περίεργο είναι σεξουαλικά ενεργοί μέχρι τα ενενήντα τους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου