16 Ιουλ 2009

Τα ελευθέριά της γιορτάζει η Ικαρία


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και παρουσία του υφυπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Πάνου Καμμένου, θα εορτασθεί αύριο στην Ικαρία η 97η Επέτειος της απελευθέρωσης της νήσου από τον οθωμανικό ζυγό.


Οι Ικαριώτες συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821. H απελευθέρωση όμως του νησιού άργησε να έρθει. Από το 1828 ως το 1830 η Ικαρία απoτέλεσε τμήμα της ελεύθερης Ελλάδος, αλλά με το πρωτόκολλο του Λονδίνου επανήλθε στους Τούρκους ως προνομιούχος επαρχία. Στις 17 Ιουλίου 1912 οι Ικάριοι επαναστάτησαν και έδιωξαν τους Τούρκους από το νησί.

«Περί τα μεσάνυχτα οι κώδωνες των εκκλησιών όλης της νήσου σήμαιναν το μέγα περιστατικό. Η δεύτερη τουρκοκρατία είχε καταληθεί. Με την κλήσιν των κωδώνων ολόκληρος ο πληθυσμός της νήσου συνέρευσεν εις την πρωτεύουσα δια να πανηγυρίσει την απελευθέρωση, που ήταν το προμύνημα και της οριστικής ενώσεως με την πατρίδα. Εις την παραλιακή του Αγίου Κηρύκου, μέσα σε παραλήλημα ενθουσιασμού, οι Ικάριοι κατασπαζόμενοι αλλήλους και δακρύοντες, ζητοκραύγαζαν την Ελευθερίαν. Και την Ένωσιν»., περιγράφει στο βιβλίο «Ιστορία της νήσου Ικαρίας» ο Ιωάννης Μελάς.

Την 4η Νοεμβρίου του ιδίου έτους η Ικαρία ελευθερώθηκε οριστικά από τον ελληνικό στόλο και ενσωματώθηκε στην Ελλάδα.

Η Ικαριακή επανάσταση του 1912 αποτέλεσε απαρχή της απελευθέρωσης των νησιών του Αιγαίου από τους Τούρκους και εμπόδιο, στην κυριαρχία των Ιταλών στο Βόρειο Αιγαίο, με τη δημιουργία της Ελεύθερης Πολιτείας της Ικαρίας για ένα χρονικό διάστημα, μέχρι την ένωση του νησιού με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η ελεύθερη Ικαρία βοήθησε έμπρακτα στην απελευθέρωση των άλλων νησιών, προωθώντας όπλα και οδηγίες της ελληνικής κυβέρνησης για την τακτική του αγώνα, όπως αποδεικνύουν επίσημα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών και έγγραφα άλλων αρχείων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΓΡΑΨΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΑ ALERTS ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ

Δώστε μας ένα Email σας για να μαθαίνετε πρώτοι τι συμβαίνει

* indicates required