Με ομόφωνη απόφαση της Περιφέρειας, της νομαρχίας, των 4 δημάρχων του νησιού, της ΤΥΔΚ αλλά και των φορέων διαχείρισης των ΧΥΤΑ Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα να κλείσει ο ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου.
Τα προβλήματα στη λειτουργία του ήταν γνωστά εδώ και καιρό, καθώς οι κατολισθήσεις στην περιοχή που επιτάθηκαν και από τις έντονες φετινές βροχοπτώσεις επέβαλλαν την άμεση εκπόνηση ειδικής μελέτης. Με πρόσφατή ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Αθανάσιος Νάκος, δήλωσε ότι η μελέτη αυτή θα χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών. Ωστόσο, στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα ήρθε να προστεθεί και άλλο ένα, που έχει να κάνει με την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Καθώς το έργο υλοποιείται από το Ταμείο Συνοχής και είναι συγχρηματοδοτούμενο από αυτό κατά 75%, υπάρχει ο κίνδυνος της απένταξής του. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη για όλα τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής να έχει ολοκληρώσει το φάκελο μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι θα πρέπει να παραδώσει ένα έργο ολοκληρωμένο και λειτουργικό, κάτι που δεν είναι δυνατόν να συμβεί με το ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου, λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν. Είμαστε, επομένως, υποχρεωμένοι να δικαιολογήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά και να αποδείξουμε ότι έχουμε λάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την επίλυση του προβλήματος.
Διαφορετικά θα αναγκαστούμε να επιστρέψουμε στην Ε.Ε. το ποσό των 6.000.000 ευρώ, που είναι το κόστος της συγχρηματοδότησης του έργου, αλλά το χειρότερο είναι πως οι δήμοι της Δυτικής Σάμου θα υποχρεωθούν να καταβάλουν πρόστιμο 34.000 ευρώ την ημέρα, με αναδρομική ισχύ από τον Ιούνιο του 2006. Με βάση τα παραπάνω στη σύσκεψη λήφθηκε η απόφαση να μην επιβαρυνθεί με επιπλέον απορρίμματα ο ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου και να γίνεται η μεταφορά των σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ Ανατολικής Σάμου, μέχρι να ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη που θα καταδείξει τι πρέπει να γίνει. Παράλληλα αποφασίστηκε να γίνει στο μεταξύ η τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν με την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και να γίνει κοστολόγηση των επιπλέον υποχρεώσεων με τις οποίες θα επιβαρυνθούν οι δήμοι Καρλοβάσου και Μαραθοκάμπου στο διάστημα αυτό, καθώς η μεταφορά των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Ανατολικής Σάμου θα αυξήσει σημαντικά τα έξοδα για την καθαριότητα.
«Η σύσκεψη ήταν δύσκολη. Το θέμα είναι σοβαρό, αλλά έπρεπε να βρεθεί μια λύση. Έχουμε κάποιες συμβατικές υποχρεώσεις έναντι της Ε.Ε., που πρέπει να τηρήσουμε. Υπήρχε σύμπνοια και ελήφθη μια ομόφωνη απόφαση. Πιστεύω ότι έγινε κατανοητό σε όλους και το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισής του», δήλωσε ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κ. Γιάννης Λέκκας.
«Το έργο θα έπρεπε να έχει τελειώσει από καιρό. Δυστυχώς υπάρχει μια αστοχία. Το σταμάτημα του ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου θα πρέπει να γίνει μέσα στον Απρίλιο και τα απορρίμματα να μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ Ανατολικής Σάμου, αφού εξασφαλιστούν τα μεταφορικά μέσα και ενισχυθούν οικονομικά οι δήμοι, γιατί τα ποσά είναι τεράστια», δήλωσε ο νομάρχης Σάμου, κ. Κάρλας.
«Το θέμα είναι ότι υπάρχει από όλους μια υπευθυνότητα και πιστεύω ότι όλοι μαζί θα δώσουμε λύση στο πρόβλημα το οποίο ναι μεν είναι πρόβλημα γεωλογικό και αφορά το ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου, αλλά η χρηματοδότηση είναι κοινή για τους ΧΥΤΑ κι έτσι αφορά όλους μας. Το ζήτημα θα συζητηθεί στα Δημοτικά Συμβούλια και θα επανέλθουμε, ελπίζω, με ομοφωνία. Θα ταλαιπωρηθούμε λίγο με τη μεταφορά των σκουπιδιών, όμως είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί λύση. Πιστεύω ότι η μελέτη που θα γίνει θα υποδείξει λύση για τις κατολισθήσεις», δήλωσε ο δήμαρχος Καρλοβάσου, κ. Λυμπέρης.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βαθέος, κ. Πετρούσκας υπογράμμισε ότι «Το ευχάριστο ήτανε ότι μάθαμε επιτέλους να συζητάμε όλοι μαζί τα προβλήματά μας. Θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα όλοι μαζί και αυτό είναι καλό, πάντα υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους. Εδώ είμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Στη Σάμο ζούμε από τον τουρισμό. Αν ένα μέρος έχει πρόβλημα και αυτό έχει επιπτώσεις αρνητικές στον τουρισμό, από αυτό ζημιωνόμαστε όλοι».
«Είναι μια μεταβατική περίοδος και θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του νησιού. Έρχεται και η τουριστική περίοδος και θα πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί με την εικόνα που θα δείξουμε. Είμαστε όλοι μια κοινωνία. Εφόσον έχουμε εναλλακτική λύση, μέχρι να τελειώσει η μελέτη, πρέπει να εξυπηρετήσουμε τους δήμους Δυτικής Σάμου και μετά θα ξαναδούμε το θέμα», τόνισε ο πρόεδρος του ΧΥΤΑ Ανατολικής Σάμου, κ. Γιάννης Τζαννενάς. Παράλληλα ο κ. Τζαννενάς δήλωσε ότι με πόρους που δόθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών, πρόκειται να αγοραστεί ένα επιπλέον βοθροφόρο – αποφραχτικό μηχάνημα και ένα μηχάνημα εναλλακτικής επίχωσης τριών τόνων, ενώ τέλος δόθηκαν χρήματα για την εκπόνηση μελέτης, διότι οι ΟΤΑ οφείλουν να έχουν επιχειρηματικό σχέδιο.
Για καταγγελίες στην Ε.Ε. από σαμιώτες, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου, κ. Αχιλλέας Μανδάλου. «Είναι προβλήματα που λύνονται με τη βοήθεια όλων. Το ίδιο θα πρέπει να καταλάβουν και κάποιοι συμπολίτες μας, που έκαναν το λάθος αυτό το πρόστιμο να το κοινοποιήσουν στην Ε.Ε. Εγώ ζήτησα από την κα Βεργοπούλου, την Προϊσταμένη του Ταμείου Συνοχής, να μου στείλει την αναφορά και υπόσχομαι ότι θα κοινοποιήσω τα ονόματα, αφού δεν πρόκειται για κάποιο απόρρητο έγγραφο. Τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι ζημιά για την πατρίδα μας, αφού μάλιστα απ` ότι ειπώθηκε στη σύσκεψη, αυτό γίνεται πρώτη φορά στη χώρα μας. Αξίζουν συγχαρητήρια στην Περιφέρεια αλλά και σε όλους για τον χειρισμό του θέματος. Πρέπει να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο δράσης, προκειμένου να αποφύγουμε τα πρόστιμα. Δεν έχει σημασία τι έγινε στο παρελθόν, αλλά τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Ένα άλλο θέμα είναι ότι θα πρέπει και οι συμπολίτες μας αλλά και οι επιχειρήσεις να πειθαρχήσουν και να πηγαίνουν τα απορρίμματα στο ΧΥΤΑ, ώστε να μη δημιουργηθούν χωματερές, γεγονός που θα είναι ιδιαίτερα αρνητικό ιδιαίτερα ενόψει της τουριστικής περιόδου», δήλωσε σχετικά.
Οι δήμαρχοι ανέλαβαν την υποχρέωση να μεταφέρουν τις αποφάσεις στα Δημοτικά τους Συμβούλια και να ζητήσουν την έγκρισή τους για τις παραπάνω αποφάσεις, διαδικασία που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 10 Απριλίου ενώ θα πρέπει άμεσα να υπογραφεί και μια προγραμματική σύμβαση που θα αφορά τους όρους μεταφοράς και αποκομιδής των σκουπιδιών των δήμων Καρλοβάσου και Μαραθοκάμπου στο ΧΥΤΑ της Ανατολικής Σάμου. Να σημειωθεί ότι σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βαθέος, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, το ζήτημα του ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου συζητήθηκε και έλαβε την κατά πλειοψηφία έγκριση του Συμβουλίου, ενώ οι δύο μειοψηφήσαντες εξέφρασαν τη διαφωνία τους, όχι στο ίδιο το θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων, αλλά στον τρόπο με τον οποίο εκτελούνται τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, αλλά και εκπονούνται οι μελέτες.
Στη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε από όλους τους παρόντες ότι η επίλυση του προβλήματος προϋποθέτει ομοφωνία και ομοψυχία, και αποτελεί τη μόνη λύση στην παρούσα κατάσταση. Με τη λήψη των παραπάνω πρωτοβουλιών οι παρόντες στη συνεδρίαση έκριναν ότι αφενός ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις έναντι του τόπου για τη διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού και έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων και παράλληλα αποδεικνύουμε τη φερεγγυότητά μας ως ισότιμος εταίρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου