Σημαντικές διακρίσεις απέσπασαν τα κρασιά της Σάμου στον 9ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης. Την ίδια στιγμή τα προβλήματα που υπάρχουν συζητήθηκαν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΟΣΣ.
Πιο συγκεκριμένα, χρυσό μετάλλιο απέσπασαν το Samos Vin Doux, το Samos Anthemis, και το Samos Grand Cru, ενώ το ασημένιο μετάλλιο πήρε το «Samos Nectar».Θα πρέπει να επισημανθεί πως ο διεθνής διαγωνισμός οίνου Θεσσαλονίκης είναι η πρώτη διεθνούς εμβέλειας διοργάνωση, που πραγματοποιείται στη χώρα μας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Διεθνούς Γραφείου Αμπέλου και Οίνου και τη νομοθεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τα σαμιώτικα κρασιά διαγωνίστηκαν με 809 δείγματα κρασιών από τη Βραζιλία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία και Σλοβακία, τα οποία δοκιμάστηκαν και βαθμολογήθηκαν από 21 γευσιγνώστες από το εξωτερικό και 21 από την Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα έκτακτη ενημερωτική συνέλευση της ΕΟΣΣ που ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα. «Το Δ.Σ. της Ένωσης έκρινε ότι θα έπρεπε να ενημερώσει τους αντιπροσώπους, που είναι 80, αλλά και τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης για κάποια σημαντικά θέματα. Για παράδειγμα φαίνεται ότι υπάρχει ένα φορολογικό κυνηγητό της Ένωσης εδώ και κάποια χρόνια. Κάποιες ρυθμίσεις που ήταν υπέρ των παραμεθόριων περιοχών, έχουν αρθεί στα πλαίσια του ελεύθερου ανταγωνισμού. Συζητήθηκε και το θέμα της αναγκαστικότητας, όπου έχουμε μια εξέλιξη. Ενώ δεν έχει ακόμα εκδικαστεί το θέμα της άρσης της αναγκαστικότητας υπάρχει, κάποιος σαμιώτης παραγωγός ανακίνησε το θέμα στις Βρυξέλλες για την αναγκαστικότητα και υπάρχουν πλέον διαβήματα από τις Βρυξέλλες προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι υποχρέωση της Ελληνικής Κυβέρνησης να προστατέψει το Σαμιώτικο κρασί, αλλά και το ελληνικό σύνταγμα που προβλέπει την αναγκαστικότητα κάποιων ενώσεων. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση κυνηγητού των συνεταιρισμών και αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια αφού εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει μια αντιαγροτική – αντισυνεταιρστική πολιτική. Μέσα σε αυτό το κλίμα τα πράγματα είναι άσχημα», δήλωσε ο κ. Στέλιος Γιαννικάκης, ένας εκ των αντιπροσώπων της Ενώσεως.
Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης συζητήθηκε και το ζήτημα της Οργάνωσης της νέα Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ). «Είναι ο κανονισμός όπου απελευθερώνονται πλήρως οι εισαγωγές κρασιών. Εδώ έρχεται να προστεθεί και κάτι άλλο. Τα κρασιά τρίτων χωρών εκτός Ευρώπης με εθνικές τους νομοθεσίες χαρακτηρίζονται ως βιομηχανικά προϊόντα. Αν αυτό συνδυαστεί με την ΚΟΑ καταλαβαίνετε ότι αυτά θα έρχονται σαν βιομηχανικά προιόντα, δηλαδή θα αποτελούν φτηνή πρώτη ύλη για τους βιομηχάνους κρασιού και τους εμπόρους. Αυτό θα πάει στην άκρη τα ποιοτικά κρασιά, με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής και τον περιορισμό της καλλιέργειας. Πρέπει να βρεθούν λύσεις διεξόδου. Καταρχήν το πρόβλημα είναι πολιτικό και έτσι θα πρέπει να το δει η Ένωση», τόνισε ο κ. Γιαννικάκης ο οποίος δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν και κινητοποιήσεις για τα ζητήματα της αμπελοκαλλιέργειας στο νομό, διότι όπως είπε «το κρασί είναι στρατηγικό προϊόν για το νομό μας». Παράλληλα εξετάζεται και η δυνατότητα συνδυασμένων κινητοποιήσεων των συνεταιρισμών που προστατεύονται με το Νόμο περί αναγκαστικότητας, όπως είναι η Μαστίχα Χίου και ο κρόκος Κοζάνης, ενώ συζητήθηκαν και τα προβλήματα που αφορούν την αμπελοκαλλιέργεια συνολικά, αλλά και την εμπορία των προϊόντων της Ενώσεως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου